Kapacitetsbegrebet

Kapacitet og kompetencer

kapacitet2

Kapacitet bruger vi i FUEL Danmark som et begreb, der omhandler såvel individets som organisationens erfaring, udvikling, forbedring og læring. FUEL Danmark finder det passende at arbejde med begrebet kapacitet, da det har en mere dyb klangbund end begrebet kompetence. Kompetence er evnen til at kunne kontrollere og beherske en situation eller noget tillært. Kapacitetsbegrebet indeholder også kompetence, men inddrager undren, mening og klogskab som vigtige drivere og forudsætninger for at kunne udvide sin kapacitet: Sin maksimale og iboende potentielle ydeevne. Kompetence er træning, kapacitet er uddannelse.

I den gængse opfattelse af kompetenceudvikling er det en udbredt forståelse, at læring bliver til et spørgsmål om påfyldning af ny viden uden at individet eller organisationen bliver berørt. Man lærer nogle nye kompetencer og teknikker, men man gennemgår ikke en eksistentiel læringstransformation.

Kapacitetsbegrebet er en aktiv anvendelse af læring, hvor individet og organisationen reflekterer over og bevidstgøres om det uddannelsesideal, som grundlæggende styrer læringsmål, læringsbehov og læringsstrategi. På denne måde sammenfatter kapacitetsbegrebet målet, vejen, midlerne og forhindringerne. Kapacitet indeholder viljen til forandring og handling, hvorimod kompetencebegrebet, i FUEL Danmarks optik, er en viljesløs og passiv erkendelse. Kapacitetsændringen er en aktiv erkendelse, der skaber forandring og mod til at handle for individ og organisation.

De kloge medarbejdere og den konkurrencedygtige organisation – trin for trin!

Meningsbegrebet

Meningsbegrebet er en hjørnesten i FUEL Danmarks arbejde med kapacitetsforandring og kompetenceudvikling. Vi har valgt en tilgang, som vi har rigtig gode erfaringer med gennem arbejdet i virksomhederne, og som vi anser for fundamental, når læringseffekten af god voksenuddannelse skal være høj.

fuel-kompas

Hvad er mening?

Meningen er altafgørende, hvis vi vil lære noget, og denne mening skal medtænkes og aktiveres ved enhver form for indlæring og voksenuddannelse. Hvis noget ikke giver mening for os, bliver læring et umuligt eller et ligegyldigt projekt, fordi det ikke overraskende er meningsløst. Mening er ganske enkelt det krav, som vores tilværelse møder os med. Ved at stille skarpt på og reflektere over meningsbegrebet, åbnes muligheden for, at meningen træder frem for det enkelte menneske og i de organisatoriske sammenhænge, som den indgår i.

Vi ser ofte i vores arbejde, at der ikke fokuseres på meningsbegrebet i arbejdet med kompetenceudvikling. Medarbejderen får en pose penge og tager sin efteruddannelse og kompetenceudvikling uden dialog med virksomheden. Uden en dialog som italesætter den læring og viden, som medarbejder og virksomhed har brug for. Uden en dialog om, hvordan virksomheden bedst får nytte af den tilegnede viden, som medarbejderen vender hjem med. En dialog, som afklarer meningen med læringen for medarbejder og virksomhed såvel på kort som på lang sigt. En dialog, som forpligter medarbejder og virksomhed til at skabe et forløb, som begge vil få glæde af, som er meningsfyldt, og som kræver en indsats af både virksomhed og medarbejder.

FUEL Danmark sørger for, at denne dimension bliver taget alvorligt gennem et dynamisk og aktivt arbejde, hvor vi sørger for, at medarbejder og virksomhed stiller krav til hinanden og til anvendelsen af den læring, som er på dagsordenen.

Meningskompetencen

Det danske kompetenceregnskab gør sig nogle gode overvejelser om vigtigheden af at stille skarpt på livslang læring i fremtidens videnssamfund. Begrebet meningskompetence får en fremtrædende plads. De fire kernekompetencer, som anses for altafgørende i forhold til at kunne begå sig i det nye videnssamfund, er: Læringskompetence / Forandringskompetence / Relationskompetence / Meningskompetence

Meningskompetencen defineres i den seneste rapport fra Kompetencerådet som ”Evnen til at afklare meningen og forfølge og dermed skabe meningen for os selv: selvindsigt, fokuseringsevne, identitet”. Hvor de tre andre kompetencer dækker over, hvad man forstår som personlige kvalifikationer såsom evnen til at lære, fleksibilitet samt evnen til at kunne samarbejde, så er det meningskompetencen, som giver de tre andre kernekompetencer retning og fylde. Uden meningskompetencen kan det enkelte menneske ikke finde et ståsted eller en retning i vidensøkonomien. I vor tids informationssamfund skal det enkelte menneske vælge mellem utallige informationer, livsstile, værdier mm., og det enkelte menneskes evne til at skabe mening med alt dette og foretage valg mellem alle mulighederne, bestemmer den enkeltes personlige, arbejdsmæssige og samfundsmæssige udvikling.

Hvad er forskellen på kompetence og kapacitet?

 

Læringsdefinitionen

FUEL DKs Læringsdefinition – Individuel og organisatorisk læring

I FUEL Danmark synes vi, at det er rene ord for pengene at formulere en læringsdefinition, så både medarbejder og virksomhed opnår det optimale og får et seriøst forløb.

Ved at definere læring, ønsker FUEL Danmark gøre det klart, hvad vi er drevet af når vi arbejder med mennesker og virksomheder, men også at kvalitetsvurdere det arbejde som vi i den sidste ende udfører sammen med vores kunder. Dette er hvad vi også gerne vil måles på. Når du køber et af FUEL Danmarks produkter, køber du også en bestemt tilgang til læring, uanset om det omhandler ledelse, HR eller organisatorisk optimering.

”Læring – er en proces der fører til en varigMed varig, mener vi, at læring indebærer en ændring, som i en eller anden grad er varig, f.eks. indtil den overtages af ny læring. kapacitetsændringEn kapacitetsændring rummer blandt andet følgende læringsmomenter: nyerhvervet viden, tænkning, undringsfælleskaber, anvendelse af praksis, refleksion, en åbning mod at lade sine fordomme blive sat i spil, at blive fortalt noget man ikke vidste før, stille skarpt på tavs og personlig viden, en udfordring af den instrumentelle og nytteorienterede tænkning og praksis, at man nogle gange helt skal aflæres for at kunne lære på ny, at erkende at man har taget fejl. En kapacitetsændring er således en gennemgribende transformation i både liv – og arbejdsliv., hvor det enkelte menneske øger sin kritiske bevidsthedKritisk bevidsthed er en kritisk forholden sig til de begreber og antagelser, som udgør den enkelte medarbejders arbejdssituation og virkelighedsopfattelse. og eksistentielle refleksionAt den enkelte medarbejder forstår sig selv i det sagte, det lærte og det tænkte. FUEL Danmark stræber efter at berøre medarbejdere igennem undren og forståelse. En vigtig erkendelse af vores arbejde med mennesker er at: Vi skal være grebet af det vi vil lære, før vi forsøger at begribe det. Det skal give mening for den enkelte. Alt sammen en forudsætning for at kunne blive klogere på egne forhold. • Kapacitet bruger vi i FUEL Danmark som en samlet betegnelse for menneskets liv, arbejdsliv og læring. Med kapacitet mener vi individets og organisationens potentielle og maksimale ydeevne. og derved forøger sine muligheder for meningsfyldt at udvikle arbejdsliv og liv”.

fuel-tavle

Når man efteruddanner sine medarbejdere er det vigtigt, som virksomhed, at have afklaret hvad det egentlig er man ønsker at medarbejderne kan og skal lære, samt hvilken læring organisationen gerne vil have tilbage med sin investering. Når man som medarbejder skal overveje at efteruddanne sig, er det vigtigt at kunne forholde sig til, at det man ønsker at blive bedre til, berører en og giver mening. Der skabes hermed en fælles opmærksom på, hvordan læring skabes, og ikke mindst hvordan den bevares. På den måde minimerer man, efter vores opfattelse, at læring tabes på gulvet.

Miniordbog:

• Kritisk bevidsthed er en kritisk forholden sig til de begreber og antagelser, som udgør den enkelte medarbejders arbejdssituation og virkelighedsopfattelse.
• Med varig, mener vi, at læring indebærer en ændring, som i en eller anden grad er varig, f.eks. indtil den overtages af ny læring.
• Eksistentiel refleksion: At den enkelte medarbejder forstår sig selv i det sagte, det lærte og det tænkte. FUEL Danmark stræber efter at berøre medarbejdere igennem undren og forståelse. En vigtig erkendelse af vores arbejde med mennesker er at: Vi skal være grebet af det vi vil lære, før vi forsøger at begribe det. Det skal give mening for den enkelte. Alt sammen en forudsætning for at kunne blive klogere på egne forhold. • Kapacitet bruger vi i FUEL Danmark som en samlet betegnelse for menneskets liv, arbejdsliv og læring. Med kapacitet mener vi individets og organisationens potentielle og maksimale ydeevne.
• En kapacitetsændring rummer blandt andet følgende læringsmomenter: nyerhvervet viden, tænkning, undringsfælleskaber, anvendelse af praksis, refleksion, en åbning mod at lade sine fordomme blive sat i spil, at blive fortalt noget man ikke vidste før, stille skarpt på tavs og personlig viden, en udfordring af den instrumentelle og nytteorienterede tænkning og praksis, at man nogle gange helt skal aflæres for at kunne lære på ny, at erkende at man har taget fejl. En kapacitetsændring er således en gennemgribende transformation i både liv – og arbejdsliv.

FUEL metoden bygger på mening – se hvordan

FUEL Danmark

FUEL Danmark er et dansk konsulenthus, hvis mål det er at være trendsættende for den moderne effektive organisation.
Vi leverer værdi i krydsfeltet mellem organisationens værdiskabende processer og medarbejdernes kapacitet, med minimalt spild af tid og ressourcer.

Vi arbejder gennem vores FUEL Proces målrettet med at kunne tilbyde processer og projekter, hvor vi udstikker inspirerende rammer for tid, forberedelse og fordybelse. På denne måde kan vi sammen med vore kunder gøre læreprocessen banebrydende, dyb og vedblivende for alle involverede.

FUEL Danmarks forretningsgrundlag bygger på en unik kapacitet af processer, metoder og værktøjer, der kan understøtte og skabe udvikling i din virksomhed og af dine medarbejdere.
Vi har specialiseret os i strategiske projekter, ledelsesudvikling,læring, HR strategi og Organisationsudvikling.


God læselyst og velkommen til FUEL Danmark.

Om FUEL Danmark

For FuelDanmark er en dygtig underviser ikke bare en “kompetence”, men en menneskelig egenskab og kapacitet. Og mennesker kan gøre en kæmpe forskel.

Hos FuelDanmark går faglighed, menneskelighed, erfaring, professionalisme, pædagogik og dygtighed hånd i hånd. Vi tilknytter kun undervisere og konsulenter som er faglige kapaciteter på deres felt. Herudover kræver vi at vores undervisere er dygtige generalister og har den fornødne menneskelige tæft der skal til for at kunne skabe overblik og professionalisme.

Vores undervisere har gennem årene løst opgaver indenfor en bred vifte af organisationer og virksomheder, i såvel den private og offentlige sektor.

FuelDanmarks undervisere har kapaciteter indenfor: Organisationsudvikling, Excellence tænkning, organisationspsykologi, filosofi, tænkning, coaching, voksenlæring, HR- support, værdiimplementering og IT- support. Alt sammen kapacitet, erfaring og faglighed som kan være med til at udvikle den mentale produktivitet og tænkning i jeres virksomhed.

FUEL Danmark’s kapacitet

Robuste metoder der har vist deres værd for ambitiøse og succesfulde individer og organisationer

tempelFUEL Danmarks forretningsgrundlag bygger på en samlet kapacitet af metoder, processer og værktøjer, der har vist et ”bundtræk” i praksis til at kunne støtte og facilitere udviklingen af individers og organisationers evner til ikke kun at være succesfulde i dag, men nok så vigtigt at have den nødvendige ydmyghed og råstyrke til at udvikle de kapaciteter, som strategiske initiativer kalder på. FUEL Danmark gør en dyd af at rense vores metoder for ledelsesmæssige døgnfluer, der bidrager mere til underholdningsværdien end til udviklingen af organisationers værdi i dagens globale virkelighed, der byder på uanede muligheder for dem, der kan håndtere kompleksitet med begavelse og passion. FUEL Danmarks erfaringer kommer fra arbejde med virksomhedstyper i Danmark og Europa inden for: rederivirksomhed, banker, logistik, EU-organisationer, statslige virksomheder, private plejehjem, entreprenørvirksomhed, større detailkæder, life science, elite universiteter m.m., samt virksomheder, der skal gøres klar til salg, samt organisationer der udvikles gennem ejerskab af kapitalfonde.

Nedenfor gives en række eksempler på metoder, der bygger på praktiske og teoretiske erfaringer, der over en årrække er blevet anvendt og udviklet i forbindelse med organisationsforbedringer i private og offentlige virksomheder. I de konkrete udviklingsprojekter vil de nævnte metoder danne udgangspunkt for arbejdet og blive doseret i forhold til vores kunders organisatoriske ambitioner og udfordringer, sammenholdt med eksisterende styrkepositioner samt nuværende kultur, stemning og kapacitet.

Organisational Excellence / Best in Class – metoder og erfaringer skabt og anvendt af de bedste organisationer og virksomheder globalt

FUEL Danmark har erfaring med anvendelse af metoder der bygger på praksis og som udfordrer og udvikler organisations konkurrenceevne markant. Det er eksempelvis metoder som EFQM Excellence Modellen (Europa), Malcolm Baldrige (USA), Deming (Japan, Asien), der er klassiske metoder, som stiller diagnosen og synliggør konkrete forbedringstiltag i organisationen. Der er tale om ”Best Practice” modeller, som løbende bliver opdateret i takt med, at virkeligheden forandrer sig.

Metoderne arbejder med at styrke og forbedre konkurrenceevnen gennem organisatorisk selvsyn, eftersyn og efterfølgende organisatorisk optimering, hvor den organisatoriske viden og erfaring bliver udfordret og anvendt meningsfyldt til sikring af de kapaciteter, der er nødvendige til at indfri strategiske mål og ambitioner. Organisationer som ikke kun kikker efter Best Practice men som i mange tilfælde udvikler New Practice er kendetegnet ved, at de løbende opbygger organisatoriske klogskab og løbende kan fremvise fremragende resultater.

Filosofi og Erhvervsfilosofi – udfordring og udvikling af eksisterende tænkning og handling

FUEL Danmark har erfaring med den store filosofiske værktøjskasse og klassiske erkendelses- og praksismetoder, der muliggør, at mennesker og organisationer kan håndtere virkeligheden begavet. Vi anvender fænomenologi, hermeneutik og erkendelsesteori som baggrund til at iscenesætte begavet tænkning. Med det filosofiske fundament kan vi arbejde med læring, mening, forståelse, refleksion, klogskab og erkendelse som en homogen enhed.

Sense of Coherence – at skabe sammenhæng til gavn for mennesker og organisationer

FUEL Danmark tager udgangspunkt i et sammenhængende billede af virkeligheden, der udvikler og frigør potentialet for mennesker og organisationer. FUEL Danmark stiller skarpt på tre fænomener:

A) Den organisatoriske forståelse for sammenhængen mellem den ydre verden og de muligheder og begrænsninger, som det giver organisationen.
B) Den enkelte medarbejders mening med den nuværende og fremtidige situation for sig selv og for organisationen.
C) Medarbejderens oplevelse og erfaring med i praksis at kunne magte og mestre nuværende krav og fremtidige udfordringer, dvs. den subjektive mestringsevne (Self – efficacy).

New Learning og voksenuddannelse – fra kompetence til kapacitet – fra passivt til aktivt indgreb i den organisatoriske virkelighed

FUEL Danmark arbejder med læring, der skaber resultater for voksne mennesker i professionelle organisationer og har stor erfaring med at iscenesætte læring og viden i ambitiøse virksomheder. Vi ved gennem vores engagement med virksomheder, hvorledes ledelse, processer og organisationens kultur påvirker seriøs læring og kapacitets- og kompetenceudvikling.

Som erfarne virksomhedskonsulenter inspirerer vi til refleksion, som er en væsentlig del af den læring, som sker i arbejdslivet, og vores konsulenter er velbevandrede i førende teoretikere og praksisser på dette felt såsom: Dewey, Kolb, Jarvis, Mezirov, Dreyfus, Schön og Brookfield. FUEL Danmark tager hensyn til den enkelte medarbejders og organisationens behov for meningsfyldt læring ved at fremhæve selvstyret læring som en proces og som et mål i sig selv. Vi tager udgangspunkt i den enkelte medarbejders evne til ikke blot at vælge midlet, men også kritisk reflektere over og blive bevidst om det dannelsesideal, som grundlæggende skal styre den enkelte medarbejders valg af læringsmål, læringsbehov og læringsstrategi.

FUEL Danmark anskuer læring som en måde at leve på. Vi adresserer derfor temaer inden for læring og arbejde som nøgleelementer i livet.

Voksenpsykologi

FUEL Danmark har stor indsigt i og viden om de psykologiske, sociale og kulturelle forudsætninger, der henholdsvis forhindrer og fremmer voksnes læring og udvikling af deres kapacitet og kompetencer på arbejdet, i uddannelser og i sociale sammenhænge. Vores viden og erfaring med det enkelte menneskes psykologi, livsaldre og udvikling sættes i forhold til læringen i de organisatoriske og samfundsmæssige rammer.

Vejledning (Counselling)

FUEL Danmark anvender blandt andet den filosofiske vejledningspraksis og de sokratiske dialoggrupper som effektiv metode. Vores konsulenters vejledning er drevet af et ideal om ikke at gøre os kloge på de enkelte medarbejderes forhold, men at forsøge at gøre den enkelte medarbejder klog på sine egne forhold. Vores konsulenter superviserer den enkelte medarbejder og virksomhedens arbejde med at skabe sig selv på dets egne vilkår, det vil sige at kvalificere sin selvrefleksion. Herudover udfordrer og italesætter vi den organisatoriske faglighed, disciplin og de værktøjer, der kan og vil understøtte de organisatoriske mål.

Organisationssociologi

FUEL Danmark har globalt udsyn og blik for den gennemgribende globalisering og individualisering i den vestlige verden, og vi er opmærksomme på nye vilkår og nye identitets- og fællesskabsformer, der dukker op. Det enkelte individ er ikke længere bundet op af nationale eller etniske traditioner, kulturer og vaner, men er blevet frie til at opfinde eller skabe sig selv. Vi har en solid ballast i teoretikere som Giddens, Beck, Ziehe og Bauman.

Organisationsteori

FUEL Danmarks arbejde er baseret på de seneste erkendelser inden for organisationsteoriens meget omfattende områder. Gennem vores arbejde har vi erfaring med temaer som formelle og uformelle strukturer, processer og procesledelse, kulturer, v

irksomhedstyper, ledelse, lederstil, lederroller, forretningsmodeller, strategi og forandringer, magt og ind

flydelse, mønstre og atmosfære, perception og kognition, kommunikation og motivation samt organisatorisk bluf.

Kontakt os!

Kapacitetstrin for individ og organisation

Ifølge UNESCO er følgende 5 forhold væsentlige for at skabe livslang læring:

1. At læring knytter sig til den enkeltes hele liv

2. At læring leder til en systematisk og fortsat opkvalificering af færdigheder, viden og holdninger knyttet til det omgivende samfunds omskiftelige krav

3. At læring har som ultimativt mål at fremme den enkeltes selvudfoldelse

4. At læring er afhængigt af hvorvidt den enkelte formår at engagere sig i selvstyret læring

5. At læring inddrager både formelle og uformelle læringsformer

Især punkt 1, 3 og 4 er væsentlige for ideen om livslang læring. Uden inddragelse af personens hele liv, dennes evne til selvstyret læring samt et selvudfoldelsesmål, bliver der tale om mere tvangsmæssig læring. Er der ikke fokus på disse tre meningsfaktorer, vil det enkelte individ være mere styret af ydre samfundsmæssige krav og forventninger end af individets egne læringsmål og dannelsesidealer. Selvstyret læring på et højere niveau er at kunne sætte kritisk fokus på grundlæggende antagelser, værdier, dannelses – og menneskesyn. FUEL Danmark har integreret UNESCOs tanker i vores arbejde med kapacitetsændringer.

Megen kompetenceudvikling i dag tager udgangspunkt i og forholder sig til deltagernes egne livserfaringer, og undervisningsformen, når man modtager læring, er grundlæggende deltagerstyret. Parolen lyder groft sagt: De voksne har lært nok, de sidder inde med et væld af erfaringer og meninger. Således skal der blot hjælpes med at strukturere disse erfaringer og meninger for den voksne medarbejder.

FUEL Danmark ønsker, ud over at knytte almen faglighed og kontant viden til den enkelte medarbejder, at kreere et frirum. Et rum hvor voksne medarbejdere kan følge deres erkendelseslyst, og hvor de kritisk spørger til de grundantagelser, de har i deres daglige virke, og som deres hverdagsbevidsthed er styret af. Der skabes hermed forudsætningen for en afklaring af medarbejderens egen kapacitet ved at kigge på egne erfaringer, egne ressourcer og meningskompetence.

Kapacitetsbegrebet bliver anvendt for både individ og organisation, således at udfordringer og problemstillinger ikke bare er et individuelt anliggende. Kapacitetsbegrebet åbner op for at stille skarpt på de værdier, procedurer og logikker, som organisationen arbejder inden for, og som danner baggrunden for medarbejdernes arbejdsliv. Kapacitetsbegrebet har fokus på vigtigheden af rammebetingelserne i individets omgivelser og på at ansvaret for den enkeltes dannelse, visdom, læring og udvikling er viklet ind i ydre rammebetingelser.

Kapacitetsbegrebet er nøje forbundet med vores læringsdefinition og anvender følgende trin i alle vores processer og produkter: Kapacitetsafklaring- kapacitetsopbygning og kapacitetsændring.

 

kapacitets trappe

Alle vores forløb i arbejdet med ledelse, HR og organisation starter med en kapacitetsafklaring for medarbejder og organisation. Hermed etableres den læringsmæssige ”åbningsbalance”.

FUEL Danmarks egen kapacitet – det kan vi!